Popradskí študenti si pripomenuli prvý transport Židov do Osvienčimu

25.03.2016 Poprad

Poprad 25. marca (TASR) – Študenti z Popradu si dnes pripomenuli prvý transport Židov do vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Počas pietnej spomienky pri pamätnej tabuli na popradskej železničnej stanici zapálili obetiam sviečky.

Stalo sa tak presne v deň, keď bol pred 74 rokmi o 20.20 h zo železničnej stanice v Poprade vypravený prvý transport slovenských občanov židovského pôvodu. Do vagónov, pôvodne určených na prepravu dobytka, muselo nastúpiť 1000 slovenských žien a dievčat z východu republiky. Popradský mládežnícky parlament si túto udalosť pripomenul symbolickým zapálením sviečok pri pamätníku obetí transportu. „Je dôležité pripomínať si obete holokaustu, lebo to bola veľká tragédia v histórii. Aj dnes po viac ako 70 rokoch môžeme v našej spoločnosti nájsť prejavy netolerancie a extrémizmu všeobecne. Je dôležité si stále pripomínať, aké následky to môže mať na spoločnosť,“ uviedol pre TASR predseda Popradského mládežníckeho parlamentu Jakub Dančo.

Napriek tomu, že študenti o týchto smutných udalostiach vedia len z rozprávania, tak považujú za správne spomenúť si na túto smutnú udalosť. „Je nás tu síce málo, ale za celý náš parlament a aj za mládež sme si dnes prišli pripomenúť túto udalosť,“ povedal Dančo. Doplnil, že mládežnícky parlament si pravidelne chodí uctievať historické pamiatky, ktoré sú spojené s podtatranským mestom. Podpredseda Popradského mládežníckeho parlamentu Adam Zavacký doplnil, že k tejto činnosti ho motivovala aj myšlienka z dejepisu, ktorú sa naučil v škole. „Národ, ktorý nepozná svoju históriu, je nútený ju prežiť znovu,“ dodal Zavacký.
 

Vyberte región